Hazánk időjárása, a kertek és az öntözőrendszer kapcsolata

Hosszú évekre visszatekintve megfigyelhető az, hogy hazánkban a csapadék mennyisége nem kielégítő egy szép park vagy díszkert fenntartására! A hektikusság és a hosszú forró időszakok jellemzik a nyarakat, noha télen hideg van, de gyakori az aszály. Természetesen léteznek az úgynevezett száraz kertek is, de elsősorban én a többség által kedvelt kerttípusokra gondolok, amik jellemzően csapadékigényesek. Nem kérdés, hogy a szép kert szeretete és élvezete hazánkban is igen közkedvelt, ezért a kerttulajdonosok sok mindent megtesznek annak érdekében, hogy építsék és fenntartsák kertjük és zöld lakókörnyezetük színvonalát. Itt jön képbe az öntözőrendszer megannyi előnye, ami miatt futótűzként terjedt el az elmúlt két évtizedben, mára pedig már elengedhetetlen kellékévé vált a díszkerteknek és parkoknak.

Megfigyelésem alapján ma már nem is kérnek és nem is terveztetnek olyan díszkerteket, amiben nincs öntözőrendszer! Ha csak nem japán, vagy szárazkertekről beszélünk. Még a japán kertek esetében is megoszlanak a felhasználói vélemények a tradíció betartása terén, és inkább a 20. századi előnyök élvezete kerekedik felül, amikor arról esik szó, hogy legyen-e öntözőrendszer beépítve a kertbe. A szárazkertek esetében ugye olyan növények és megoldások vannak jelen, amelyek nem igénylik az állandó csapadékot. Ámbár itt is vannak olyan kertek, amelyek a száraz megoldások mellett gyepes felületeket is használnak a kikapcsolódásra, amit viszont öntözőrendszer felhasználásával locsolnak meg. A meglátásom az a témában, hogy ahová lehet, oda be is szereltetik az öntözőrendszert, aminek én egyébként is nagy rajongója vagyok!

Úgy gondolom, hogy ennek a háztartási berendezésnek az ilyen fokú elterjedése nem véletlen! Több tízezer ember biztosan nem téved ekkorát ugye? Számomra meggyőződés, hogy nem. Nem is építek kerteket öntözőrendszer nélkül. Egyszerűen sem a garanciavállalás nem kézenfekvő nélküle, sem pedig a maximális eredmény nem hozható ki abból a kertből. Én mindenkit rábeszélek, ha tehetem. Még egyszer sem mondta senki azt, hogy rossz volt, hogy rám hallgatott!